sierpnia 04, 2017

Dlaczego warto jeść makaron pełnoziarnisty - który najlepiej wybrać

Makaron pełnoziarnisty przeżywają ostatnio szczyt mody. Razowy, żytni, orkiszowy - wybierać możesz do woli. Które najlepiej wybrać? Dlaczego warto skusić się na makaron brązowy w swoim zdrowym odżywianiu? Przekonaj się czytając mój wpis.


Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest zdrowy?

Makaron razowy to zdrowe źródło węglowodanów. Jak pewnie wiesz, lub nie, węglowodany proste sprzyjają powstawaniu brzuszka, a węglowodany złożone nie. Zwykły makron to właśnie węglowodany proste, czyli głównie mąka i to w dodatku pszenna. Natomiast makron z pełnoziarnistej mąki jest zdrowszy.

Makaron pełnoziarnisty - jaki to makaron?

Do zrobienia pełnoziarnistego makaronu można użyć mąkę razową, żytnią, orkiszową itd... Wtedy jak pewnie się domyślasz, z mąki razowej robi się razowy makaron, z orkiszowej - makaron orkiszowy. Te ostatni jest trochę trudny w smaku i zawsze wydaje mi się, że jest niedogotowany, choć trzymam go o wiele dłużej (czasem nawet 2x dłużej) niż wskazuje na to opakowanie.



Co dajesz sobie, jedząc makaron razowy

Makaron razowy, orkiszowy a wraz z nim makarony pełnoziarniste mają więcej błonnika niż makaron biały, zwykły. Są źródłem większej ilości witaminy B. Jedząc brązowy makaron zamiast białego masz także więcej potasu, magnezu i cynku. Po takiem makaronie będziesz dłużej odczuwać uczucie sytości.

Czy warto jeść makaron pełnoziarnisty

Myślę, że tak. Zwłaszcza, jeśli uwielbiasz makarony i często gotujesz je wraz z warzywami. Moim zdaniem, idealnie pasują do nich: cukinia, brokuły, pieczarki, kalafior, marchewka, grilowana papryka. Możesz mieszać do woli. I ja tak robię - łączę te warzywa, na które mam ochotę. Wszystkie pełnoziarniste makarony są świetnym zastępnikiem tradycyjnych makaronów pszennych. Zrobisz z nich niejedną wspaniałą carbonarę czy makron w sosie bolognese.

Wypróbowałam, że dobrze smakują w towarzystwie ziół, takich jak tymianek, bazylia, rozmaryn. Uwielbiam też robić z nich makarony z łososiem - i tym wędzonym jak i tym podsmażonym z pieprzem cytrynowym. Dla wielbicieli mięsa też się coś znajdą - też świetnie grają z mięskiem.



Jak smakuje makaron pełnoziarnisty?

Prawda jest taka, że podobnie jak ze zwykłym - w zależności od producenta. Nie chcę Ci polecać jednej firmy - spróbuj samodzielnie. Pamiętaj, nie zniechęcaj się po pierwszym razie, być może zasmakuje Ci makaron z innego opakowania, od innej firmy. Podobnie miałam, gdy pierwszy raz próbowałam pełnoziarnistych makaronów w ogóle. Orkiszowy mi nie podszedł - smakował jak surowa mąka :) Natomiast z tej samej firmy razowy makaron po odpowiednim przyprawieniu - był bomba. Żytni makaron ratuje jak najbardziej sytuację, ale najbardziej podchodzi mi jednak razowy.

Jak go gotuję? Który najlepiej wybrać?

Ukrywać przed Wami nie będę, że zdrowe gotowanie wymaga ode mnie więcej umiejętności, uwagi i wyczucia smaku niż dotychczas tradycyjne. Choć oczywiście nie we wszystkich daniach. Ciasta częściej mi się nie udają, a potrawy często nie mają odpowiedniego Tego Smaku. Chodzi o to, że  schabowe robię niemal z zamkniętymi niemal oczami, a placki nieraz robiłam już na pół śpiąco późnym wieczorem (mówiłam mężowi, że to niezdrowo jeść na noc, ale głodnemu skarbowi się nie odmawia), tak do zdrowego gotowania trzeba włożyć nieco więcej serca. Tak uważam. Wtedy będzie wybornie. Dlatego mam w domu spory arsenał przypraw i polecam się w niego uzbroić. Eksperymentować pomimo porażek, aż wreszcie osiągniesz wirtuozerię smaku.
Tak, jestem pewna, że to osiągniesz!


Zalajkuj mojego bloga In Fitness na Facebooku. Będziesz na bieżąco ze wszystkimi wpisami. Wkrótce nowy! Mam nadzieję, że tam się spotkamy, bo nie chcę się z Tobą rozstawać na długo... ;)



Inne wpisy o zdrowym odżywianiu, które miałam okazję napisać:

20 zdrowych fit produktów niezbędnych do zdrowego odżywiania 
Najnowsze trendy w zdrowym odżywianiu
4 pomysły na fit przekąski po treningu
Rzecz, przez którą wszyscy tyjemy

41 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja praktycznie tylko jem pełnoziarnisty. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale. Ja od dłuższego czasu także, odkąd poczytałam o jego właściwościach i działaniu na zdrowie :)

      Usuń
  3. Ostatnio widziałam, że w sklepach pojawiły się takie ciemne makarony ;D Myślałam, że to do jakichś dań azjatyckich. A tu proszę, zdrowsze zamienniki białych makaronów :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, czasem warto przypatrzeć się półkom w sklepie, aby odkryć coś zdrowego. Choć powiem Ci, że gdybym nie wiedziała, że makaron brązowy jest zdrowszy niż biały makaron, to może przeszłabym obok obojętnie i dopiero w domu poczytała ;)

      Usuń
  4. Właśnie muszę spróbować pełnoziarnistego makaronu może mi posmakuje. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj :) Może nie smakuje dużo lepiej niż biały, ale jest na pewno zdrowszy :)

      Usuń
  5. Ja teraz używam tylko takich makaronów, nie jem ich jakoś bardzo często ale staram się kupować tylko ciemne. Jasne zwykłe makarony jem jak nie mam wyboru w sklepie a akurat potrzebuje do jakiegoś Dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale, że Ty też popierasz jedzenie brązowych makaronów. Pełnoziarniste ostatnio są w modzie, ale nie wiedziałam, że jednak tyle osób już je gotuje w swoich domach :)

      Usuń
  6. U mnie makaron pełnoziarnisty to podstawa. Co prawda nie jem codziennie, ale nie zamieniłabym go na biały nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, cieszę się, że doceniasz i jesz pełnoziarnisty makaron. Wyjdzie Ci to tylko na zdrowie ;)

      Usuń
  7. Zawsze się przymierzałam do takiego makaronu, ale się nigdy nie zdecydowałam :( Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Zachęcam Cię, abyś spróbowała. Twoje poprzedniczki w komentarzach mówią, że jedzą już praktycznie tylko brązowy makaron. Polecam!

      Usuń
  8. W sumie za rzadko u mnie bywa w domu ☹️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale już próbowałaś robić brązowy makaron czy się zraziłaś albo jeszcze nie gotowałaś?

      Usuń
  9. Wychodzę z założenia, że jeśli makaron to koniecznie pełnoziarnisty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale! Super, że masz takie mocne stanowisko o makaronach ;)

      Usuń
  10. Niezbyt często jadam makarony, ale staram się kupować razowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze robisz. Widać, że świetnie opanowałaś zdrowe jedzenie ;)

      Usuń
  11. Ja bardzo lubię orkiszowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to ciekawe, że orkiszowy makaron przypadł Ci do gustu. Jak myślisz, jak najlepiej go przyrządzieć? Gotujesz go dłużej niż na opakowaniu czy krócej? :)

      Usuń
  12. A ja nie lubię makaronu i nie znam drugiej takiej osoby jak ja. Jednak gdybym miała wybrać to zdecydowanie ten pełnoziarnisty. Ja stawiam na dobre odżywiania, ale bez przesady do ortoreksji mi daleko. Ale widzę, że w odżywiania wkładam więcej energii (w sensie wyboru i zrobienia) to lepiej się czuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzupełniej rozumiem Twoje wybory. Albo się to lubi, albo nie - jak mawia klasyka powiedzeń - z gustami się nie dyskutuje. :) Świetnie, że kierujesz się zasadami zdrowego żywienia i aby żyć zdrowo wybrałabyś pełnoziarnisty makaron do jedzenia. :)

      Usuń
  13. makarony mieszam, bo niektóre potrawy bardziej smakują nam z białym, ale myślę że to też kwestia przyzwyczajenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda. Da się przyzwyczaić i przestawić na makarony pełnoziarniste :)

      Usuń
  14. Bardzo fajny wpis! Uwielbiam makrony i niue wyobrazam sobie bez nich zycia, takze dobrze, ze jest cos takiego jak makaron razowy albo pelnoziarnisty, bo bez tego pewnie bylabym dwa razy szersza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, dzięki za komplement i za szczerość ;) Tak, te zwykle, białe makarony tuczą i sprzyjają otyłości dużo bardziej biż brązowe.

      Usuń
  15. Naszymi ulubieńcami są makaron gryczany oraz z czerwonej soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Od kilku lat jem tylko ten z pełnoziarnistej mąki, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niestety, wolę biały makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, czyli przyzwyczajenie do smaku silniejsze :)

      Usuń
  18. Właśnie staram się przerzucić na makaron pełnoziarnisty, bo to własnie makaron stanowi bazę dla większości obiadów, które gotuję:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo to jak jadasz tyle makaronów to warto spróbować tego pełnoziarnistego, brązowego.

      Usuń
  19. U mnie makaron orkiszowy odpada, ja tylko kukurydziany, z quinoi czy ryżowy mogę jeść ze względu na nietolerancję niektórych składników :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, ale fajne opcje sobie znalazłaś. Świetne pomysły na zdrowy makaron :)

      Usuń

Cieszę się, że jesteś i dziękuję za Twój komentarz. Każdy jest dla mnie na wagę złota.
Jest bardzo prawdopodobne, że do Ciebie zajrzę.

Spodobał Ci się blog ---> zaobserwuj!

Proszę, nie zostawiaj adresów do swoich wpisów i artykułów.
Pozdrawiam ciepło!
Ness

TOP