kwietnia 04, 2017

Rzecz, przez którą wszyscy tyjemy

Zagadka! Przez niego tyjemy i przybieramy na wadze. Sprawia, że jemy jedzenia więcej, więcej i więcej. Znajdziemy go niemal we wszystkim: w jogurtach, serkach, sokach, deserach i napojach gazowanych. Co to? Taaa-dam! To syrop glukozowo-fruktozowy. Dowiedz się, jakie ma właściwości zdrowotne, wpływ na zdrowia i na odchudzanie. Myślisz, że jest zdrowy czy nie? Poznaj syrop glukozowo - fruktozowy - rzecz, przez którą wszyscy tyjemy.



Mówi się, że to cukier uzależnia i jest "winny za całe zło" związane z otyłością ludzi. Jednak istnieje jeszcze jeden negatywny bohater - syrop glukozowo-fruktozowy. Chciałabym Was przestrzec przed nim i uczulić nim następnym razem będziesz czytać etykiety na produktach w sklepie. Bądźcie uważni!

O czym mowa? Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Zwany jest też wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. To tak w praktyce cukier w pigułce. Jest roztworem glukozy i fruktozy, czyli po prostu cukru. Otrzymuje się go z kukurydzy. Jest dodawany, gdyż jest dużo tańszy niż zwykły cukier i łatwiej go ukryć w składzie na etykiecie. Przecież nie ma cukru! To "tylko" syrop glukozowo-fruktozowy. Dodawany do jedzenia, odpowiada za słodki smak. Jest obecny nawet w napojach bezalkoholowych.



Wzmaga apetyt

Dodany do jedzenia, np. chipsów sprawia, że mamy ochotę na więcej i więcej. Pewnie pamiętasz, jak to jest/było z chipsami - oderwać się nie możesz! I tym samym jemy tego więcej, więcej, więcej. Dlaczego tak się dzieje? Syrop glukozow - fruktozowy powoduje spadek Twojej wrażliwości na leptynę. Leptyna to hormon, który informuje Twój mózg, że jesteś już syty i najedzony. W efekcie jedząc tyle samo co zwykle, wcale nie czujesz się najedzony. Twój mózg jeszcze nie wie, że już zjadł wystarczającą ilość jedzenia, więc je więcej, więcej, więcej.


Przez niego tyjemy

Dlaczego przez syrop glukozowo - fruktozowy przybieramy na wadze? Po pierwsze, dlatego, że skłania do jedzenia większej ilości jedzenia, do którego został dodany. Jednak to już wiesz - już o tym pisałam. Po drugie, jest to glukoza i fruktoza, czyli cukier z owoców. Przez taki cukier prosty w nadmiarze właśnie tyjemy. To on odpowiedzialny jest za otyłość i nadwagę. Ludzie są otyli nie tyle przez tłuszcz, białko, czy gluten - co przeczytałam w najbardziej fachowej analizie, jaką czytałam w życiu, w książce Glutenowe kłamstwa i inne mity, o tym, co jemy.




Dlaczego trudno znaleźć syrop glukozowo - fruktozowy?

Jest łatwiejszy w obróbce podczas produkcji jedzenia, do którego jest dodawany. Nie trzeba go wcześniej rozpuszczać, więc w przemyśle żywnościowym producenci chętnie go stosują. Trudno o nim pomyśleć, gdy czytamy etykiety, ale warto wyrobić sobie taki nawyk myślenia o nim w sklepie.

Trudne odchudzanie

Po pierwsze, dlatego syrop glukozowo - fruktozowy utrudnia odchudzanie, gdyż jest niemal wszędzie! W napojach gazowanych, w jogurtach 0% tłuszczu, w napojach bezalkoholowych, sokach. Z tego powodu warto wiedzieć i unikać takiego jedzenia i picia. Unikanie wymaga czytania etykiet, a zatem potrzeba do tego czasu i wysokiej świadomości. Trzeba być także uważnym na imprezach - dlatego wiele ludzi nie pije alkoholu i napojów na imprezach.

Po drugie, jedząc lub pijąc produkty z syropem glukozowo - fruktozowym dostarczasz sobie węglowodanów. Więc jeśli chcesz schudnąć i ograniczyć węglowodany, dostarczanie cukrów t po prostu strzał w stopę, cofanie się. Taka częsta obecność syropu glukozowo - fruktozowego w Twoim jedzeniu po prostu przyczynia się do przybierania na wadze, czyli tycia.

Dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy jest zły?

Jest niezdrowy! Nie dostarcza cennych właściwości odżywczych. Zamiast tego przyczynia się do insulinooporności, co oznacza, że Twoja glukoza trawiąca cukier z czasem będzie mniej skuteczna i nie będziesz tak dobrze i szubko trawić cukrów. Przez to będą się odkładały w "boczkach" i "wałeczkach na brzuchu".


Źródło, z którego korzystałam znajduje się w mojej głowie (pamięć, informacje zdobywane w ciągu życia, doświadczenie) i są tutaj, tutaj.

37 komentarzy:

  1. Ja go unikam głównie z tego powodu, że źle działa na mój organizm - wręcz mam po nich reakcje jak po glutenie, często też wolę zdecydować się na domowe soki czy przetwory, aby tego świństwa nie jeść i nie pić w sklepowych produktach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, że jesteś świadomą osobą w kwestii syropu glukozowo - fruktozowego. Oby wszyscy mieli taką wiedzę, o czym pisałam i mieli tę samą świadomość :)

      Usuń
  2. Mnie przeraż ilość szkodliwych substancji ukrytych w jedzeniu. Zbyt wiele jest ich w pożywieniu, które dostępne jest w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łączę się z Tobą - też uważam, że tych szkodliwych substancji i takich, które raczej nie sprzyjają zdrowiu jest zbyt dużo w produktach spożywczych, które jemy, jak choćby syropu glukozowo - fruktozowego.

      Usuń
  3. Nie mogę zrozumieć, dlaczego przy obecnym boomie na zdrową żywność i bycie fit producenci dalej sypią cukrami w produktach jak z rękawa :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mnie to też zastanawia. Myślę, że liczą wciąż na naszą nieświadomość, a osoby mające wiedzę o zdrowym odżywianiu wciąż uznają za mniejszość, garstkę, nielicznych... W tym rola m.in. blogerów - uświadamiać i szerzyć wiedzę na temat szkodliwych substancjach, takich jak syrop glukozowo - fruktozowy.

      Usuń
  4. Oj tak, ten syrop to zło. A najgorsze jest to, że najczęściej występuje tuż obok cukru w składzie :( Cukier plus ten syrop to jest jakaś masakra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama obecność syropu glukozowo - fruktozowego to już jest katastrofa. Z cukrem w parze to już po prostu jak postawić wieżę w pizie obok wieży Eiffle'a.

      Usuń
  5. Starałam się go nie zjadać przez kilka dni i się zdziwiłam, bo nie czułam potrzeby na jedzenie słodyczy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to bardzo ciekawy skutek odstawienia tych substancji, takich jak syrop glukozowo - fruktozowy. :) Bardzo pożyteczny! Choć nie jest łatwo wyeliminować go z codziennego odżywiania.

      Usuń
  6. O tak i jest ukryty chyba we wszystkim.. Najbardziej przykre jest to, że jest w produktach dla dzieci :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Nie tylko my, dorośli jemy syrop glukozowo - fruktozowy i zmagamy się z jego właściwościami, lecz także dzieci. Są w trakcie wzrastania i ważnych procesów dla rozwoju, które rzutują na późniejsze życie. Są bezbronne i przyjmują wszystko, co my dorośli im podajemy na talerzu (chyba, że grymaszą) ;)

      Usuń
  7. Syrop g-f działa na nas jak czerwona płachta na byka xD Zadziwiające w jak wielu produktach się znajduje a nawet byśmy o tym nie pomyśleli ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie, praktycznie nie jesteśmy w stanie uniknąć syropu glukozowo-fruktozowego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo trudne, choc wierzę, że świadomość i czytanie etykiet z uwrażliwieniem na obecność syropu glukozowo - fruktozowego sprawi, że będziemy go jedli mniej.

      Usuń
  9. No właśnie!!Zawsze się zastanwiałam czemu nie mogę się oderwać od jedzenia chipsów i jadłam je aż mi było niedobrze :( Dziękuję CI za ten post , teraz będe zdecydowanie zwracać na to uwagę. Buziaczki Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Cieszę się, że odkryłam przed Tobą tę tajemnicę o syropie glukozowo - fruktozowym. Teraz już wiesz. Kochana, korzystaj! Zapraszam znowu ;)

      Usuń
  10. Bardzo pomocny i przydatny artykuł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi, że wpis się przydaje.

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie to w takim razie co jeść?
    Trzeba by czytać etykietki na produktach.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Wszędzie" to pewna metafora. Chodzi o to, że jest w bardzo wielu produktach, a nawet w zbyt wielu, o których nie mamy pojęcia. To sprawia, że trudno dokonywać wyboru. Często syrop glukozowo-fruktozowy jest w produktach, które wydają się zdrowe, a okazują się wcale nimi nie być. Popieram ideę czytania etykiet i to jest właśnie jedno z wielu przesłań tego wpisu. ;)
      Pozdrawiam również.

      Usuń
  13. Kiedyś widziałam w składzie wędlin ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To szokujące, bo przecież jak wiele wędlin kupujemy na wagę, bez opakowania ze składem...

      Usuń
  14. Great post! Photos are amaizing!
    If you want that we follow each other,let me know by leaving comment on this post---> https://beautyshapes3.blogspot.hr/2016/12/christmas-outfit-unicorns-are-real.html?showComment=1483276090460

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety jest on nawet w produktach dla dzieci. Jednak grunt to czytać składy i być świadomym. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to smutne, że syrop glukozowo - fryktozowy nie oszczędza nawet dzieci. Tak jak mówisz, tak samo ja apeluję o czytanie etykiet. Być może w ten jedyny sposób uchronimy się przed otyłością i zachowamy zdrowie.

      Usuń
  16. great post :)
    have a nice week :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  17. według mnie jeśli cukier będziemy jeść z umiarem to nie utyjemy. wszystko jest dla ludzi:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zło na każdym kroku. Faktycznie syrop glukozowo- fryktozowy jest wszędzie i trudno jest go uniknąć, ale warto mieć go na oku i wybierać zdrowsze opcje.

    OdpowiedzUsuń
  19. To ja postaram się unikać syropu glukozowo-fruktozowego :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Czysty syrop wygląda okropnie przypomina z konsystencji miód i jest przeźroczysty. Szkoda że tak wiele firm idzie na jak największy zarobek i wciska to świństwo gdzie popadnie

    OdpowiedzUsuń
  21. Potrafię zrozumiec producenta, dodającego ten syrop do słodyczy (nawet tych fit) i ogólnie produktów niezdrowych. Ale ostatnio kupiłam chleb bezglutenowy, sprawdziłam skład i o dziwo... Dodano do niego syrop glukozowo - fruktozowy! Irytuje mnie też dodatek oleju palmowego we wszystkich dostępnych w supermarketach masłach orzechowych.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dokładnie! Syrop glukozowo-fruktozowy jest niemal wszędzie. To tak naprawdę kolejny z tych składników, o których większość konsumentów nie ma pojęcia. Często wydaje nam się, że odżywiamy się zdrowo, a w rezultacie tyjemy ... i nie wiemy z czego. Zanim będziemy zmuszeni do wykonania bardzo konkretnych kroków takich jak plastyka brzucha http://www.jumed.eu/chirurgia-plastyczna-ciala.html warto przeanalizować z dietetykiem, czy spożywane przez nas artykuły spożywcze są zdrowe i bezpieczne.

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że jesteś i dziękuję za Twój komentarz. Każdy jest dla mnie na wagę złota.
Jest bardzo prawdopodobne, że do Ciebie zajrzę.

Spodobał Ci się blog ---> zaobserwuj!

Proszę, nie zostawiaj adresów do swoich wpisów i artykułów.
Pozdrawiam ciepło!
Ness

TOP