lutego 13, 2017

7 najnowszych trendów w FIT produktach w kuchni

Znajdziemy w sklepach w dziale ze zdrową żywnością. Na dziale bio leżą wprawdzie od niedawna, a już wpisują się w światowe nowe trendy fit. Dobrze je znać i wiedzieć, które warto, aby zagościły na naszych na talerzach między treningami. O czym mowa? O modnych superproduktach. Jednak czy wiemy, czym są, jak wpływają na nas, jak smakują? Jak je przyrządzić? Sprawdź, które z nich mają dobrą, a które złą sławę.


Te siedem produktów, o ktorych opowiem, często dodawane są do fit boxów czy health boxów, czyli pudełek z niespodziewanymi modnymi produktami poprawiającymi zdrowie. Goszczą także ostatnio w światowych trendach i zbierają zachwyty sław. Znalazłam je nie tylko w paczkach z produktami, np. health boxie, który dostałam, lecz także w sklepach ze zdrową żywnością i na zagranicznych blogach o fitnessie.


 

1. Gryka (ekspandowana)

Gryka brzmi staromodnie, lecz to na prawdę modny ostatnio superprodukt. Jej ziarna najbardziej znamy jako kaszę gryczaną. Jednak to właśnie gryka, a zwłaszcza ekspandowana, jest obecnie tak ceniona. Zawiera furę magnezu i fosforu. Dostarcza także sprzyjających młodości: witaminy A, E i C, na naczynka. Ma także sporo kwasu foliowego, dobrego zwłaszcza dla tych kobiet z Was, które chcą zostać mamą. 

Szukaj ekspandowanej gryki, czyli takiej, która uległa krótko podgrzaniu w wysokiej temperaturze, dzięki czemu, krótko mówiąc... spuchła. Szybko zaspokaja głód, dlatego jest uznaną fit przekąską.


2. Seler naciowy 

Jest zdrowy, dlatego że wspaniale wpływa na nasze trawienie. Reguluje pracę przewodu pokarmowego. Seler naciowy zawiera witaminy, w tym witaminę A, która pomaga nam dbać o wzrok i młody wygląd skóry. Polecam Wam dodawać seler naciowy do sałatek, przygotowywać surówki z selera naciowego. Dobrym pomysłem jest też koktajl pół na pół z jabłkiem - ponoć to prawdziwa bomba młodości!


3. Syrop z agawy

Ten słodkawy syrop swoją sławę, czy jak wiem czy złą czy dobrą, zdobył zostając zamiennikiem cukru. Ma niski indeks glikemiczny, czyli jest wśród tych produktów, które teoretycznie nie sprzyjają przybieraniu na wadze. Mało kto wie, że dodawany jest do ekskluzywnych fit batoników, czyli tych po prostu droższych. Kupując go oddzielnie wiele oszczędzasz, jeśli już koniecznie chcesz coś posłodzić. Niektórzy dodają syrop z agawy do muesli, twarożków, domowych lodów i ciast. 

Syrop z agawy mam z przypadku podobnie jak syrop daktylowy, który dostałam jesienią w Health Boxie, o którym pisałam w modzie na niespodzianki zdrowotne. I kompletnie nie wiem, co z nim zrobić. Piszę o syropie z agawy, gdyż jest naprawdę modny i stosowany na dużą skalę. Ja przestrzegam Was przed syropem z agawy, gdyż jest to po prostu fruktoza, czyli cukier prosty przyczyniający się w nadmiarze do otyłości. Nie powinien być więc stosowany przez cukrzyków, osoby otyłe i warto go używać w rozsądnych ilościach. Z rozsądkiem, kochani!


  

4. Sok z granatu

Z granatem spotkałam się niedawno w... greckim kremie do twarzy i powiem Wam, że pachnie obłędnie. Działa także świetnie. Ale nie o działaniu na skórę miałam pisać. Już, już. Sok z granatu jest multi lekiem na wiele problemów. Działa antyrakowo i to dobry przeciwutleniacz (dlatego jest w moim kremie). Dodatkowo łagodzi stany zapalne, zmniejsza ciśnienie krwi i pomaga sercu w jego pracy. Pijąc sok z granatu wspierasz swoją odporność, zwalczasz bakterie i ochraniasz wątrobę.


5. Kasza bulgur

Brzmi tajemniczo, prawda? Nie przejmuj się, jak pojawi się pytanie: co to właściwie jest? Kasza bulgur to rodzaj kaszy, którą otrzymuje się z twardej pszenicy durum. Szaleją za nią gwiazdy w Stanach Zjednoczonych. Okrzyknięta została jedną z najzdrowszych kasz na świecie. Możesz przyrządzić ją na słodko, nawet piernikowo lub wytrawnie, na przykład po meksykańsku, w towarzystwie warzyw. Indeks glikemiczny ma dosyć niski, podobny do indeksu glikemicznego brązowego ryżu. Ma więcej witamin i jest bardziej odżywcza, od kuskusu, czy ryżu. Ma sporo błonnika i minerałów wspierających Twoje zdrowie, takich jak żelazo, fosfor, potas i mangan. 


6. Makaron orkiszowy

Znalazł się w mojej kuchni, gdyż znalazłam go wreszcie w sklepie bio. Może smakuje dziwnie i trudno go rozgotować to jest zdrowy. To zdrowsza wersja makaronu i jego lepszy zamiennik. Dlaczego jest zdrowy? Zrobiono go z mąki orkiszowej, dzięki czemu makaron orkiszowy jest węglowodanem złożonym a nie prostym. Mało kto obecnie zdaje sobie sprawę, że za wiele problemów w trawieniu oraz otyłość i problemy hormonalne u wielu osób odpowiedzialne są właśnie węglowodany proste. Te złożone natomiast są zdrowym źródłem węglowodanów.


7. Mąka kokosowa

Zamówiłam sobie ostatnio w sklepie z żywnością bio mąkę kokosową. Jest to świetny zamiennik zwykłej mąki do wypieków i naleśników. Jest lekka, przez co dobrze spulchnia ciasta i sprawia, że są puszyste. Zalety mąki kokosowej to nie tylko fakt, iż jest bezglutenowa, lecz ma dużo błonnika, a także pomaga chronić przed rakiem i cukrzycą. Dobrze wpływa na poziom cukru we krwi. Co ciekawe, to źródło młodości. Pomaga odbudowywać komórki ciała i sprzyja produkowaniu się nowych.

21 komentarzy:

  1. Nie używałam jedynie mąki kokosowej i syropu z agawy a cała reszta na stałe zagościła w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale i wzorowo! Widać, że jesteś na czasie z fit trendami :)

      Usuń
  2. Mąkę kokosową pokochałam miłością nieskończoną (póki co) i kilka razy w tygodniu w różnych postaciach gości w mojej kuchni <3 i przede wszystkim na talerzu :) nawet ostatni wpis na moim blogu jest jej poświęcony :)) zachwyt moim zdaniem jak najbardziej słuszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobacz, jak się zgrałyśmy :) Tak mąka kokosowa ma wiele właściwości jak i zastosowań. Warto ją poznać i cieszę się, że tego dowodzisz :)

      Usuń
  3. Najgorszy jest syrop z agawy. Wystarczy poczytać o jego przemysłowej produkcji, jak bardzo jest przetworzonym produktem oddalonym od swojego pierwowzoru. Fruktoza też rzeczywiście nie pomaga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się, że wśród zachwytów nad fit produktami pojawia się głos refleksji. Cieszę się, że nie tylko ja wskazuję na wady syropu z agawy i przestrzegam. Dobrze wiedzieć, że więcej osób dostrzega we fruktozę nic zdrowego. :)

      Usuń
  4. Mąka kokosowa to ostatnio mój ulubieniec, szczególnie, że unikam glutenu. Jest idealna do słodkich wypieków i porannych omletów. A ekspandowana gryka zastąpiła słodzone musli i płatki śniadaniowe. Pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, że nowości w kuchni i fit produkty tak dobrej jakości zagościły w Twoich przepisach i wielu daniach. :) Na pewno dadzą Ci wiele dobrego i zdrowia ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Świetnie! Dostarczasz dużo zdrowia wraz z sokiem z granatu. No i pewnie jesteś fit! :)

      Usuń
  6. Warto być na bieżąco z najnowszymi trendami, rzeczywiście sok z granatu ostatnio święci triumfy, podobnie zresztą jak mąka kokosowa, oby zawsze za modą stały również substancje odżywcze i będzie ekstra ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poruszyłaś bardzo ciekawą kwestię w ramach fit produktów w kuchni i wyszukiwaniu nowych trendów w zdrowiu. Dobrze, jeśli wprowadzając do posiłków zdrową żywność sprawdzamy ich wartości odżywcze i zastanawiamy się, czy są pełne węglowodanów, białek czy może nie mają nic a nic tłuszczy. Pod tym kątem powinniśmy komponować fit posiłki. Nawet najbardziej fit posiłki mogą stać się bombą cukrową, tak jak w przypadku syropu z agawy. :)

      Usuń
  7. no to ja jestem bardzo na czasie albo i wyprzedzam bo bulgura jadam od ponad 2 lat (w Oslo są pakistańskie sklepy a Pakistańczycy chyba za tą kaszą przepadają bo jest nawet kilka rodzajów), mąka kokosowa też już dawno u mnie gości (i nadal nie potrafię jej odpowiednio dozować xD) a syropu nie tykam bo syrop to syrop i już. mam tylko klonowy ale to dlatego że chciałam przetestować słynne pankejki hamerykanckie- nie zawładnęły moim sercem i syrop zalega dodawany od czasu do czasu do płatków xD A seler naciowy do koktajlu babanowo-szpinakowo-pomarańczowego? POEZJA! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mada, ja wiem, że u Was to trochę inny asortyment w sklepach :) Widzę, że mamy podobne podejście do syropów. Wypowiedziałam swoją opinię o jedzeniu/piciu syropów z agawy czy z daktyli. Nie polecam ich i choć okrzyknięte "fit" to jest to bomba cukrowa. To wcale nie pomaga schudnąć, czy utrzymać dobrą wagę (zwłaszcza jedzone bardzo często). Pozostałe fit trendy i moda w zdrowym odżywianiu, o której mówię, popieram i polecam! :)

      Usuń
  8. Szczególnie kocham granaty i syrop z agawy. Od jakiegoś czasu staram się wdrażać w swoją dietę więcej zdrowych, a przede wszystkim mniej tłustych produktów. Mieszkam w regionie, gdzie kuchnia śląska to jedyne rozwiązanie, dlatego trochę trudno mi pozbyć się pewnych nawyków, a przede wszystkim przekonać rodzinę, że taka dieta przez cały czas, na ich korzyść z pewnością nie zadziała. Może na studiach uda mi się bardziej pracować nad swoimi nawykami żywieniowymi :)

    http://p-ann.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przy włączaniu fit produktów do zdrowego odżywiania powinnaś bardzo uważać, być ostrożna i wiele czytać. Wybrałaś syrop z agawy, który akurat skrytykowałam o przestrzegam przed jego jedzeniem. Warto też byś poczytała na temat naprawdę zdrowego odżywiania a nie tylko mody. Wrogiem zdrowia i szczupłej sylwetki nie są wcale tłuszcze a cukry i węglowodany w nadmiernych ilościach. Nowoczesna myśl poleca zastępować fryktozę, cukry proste cukrami złożonymi, które dłużej się trawią i nie powodują np. insulinooporności.

      Usuń
  9. Planujezakup maki kokosowej i chce sprobowac selera naciowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, seler naciowy też jest ostatnio popularnym fit produktem. Fajnie, że zwróciłaś na niego uwagę. Wkrótce mam zamiar umieścić na blogu przepis na sałatkę z selerem naciowym. :)

      Usuń
  10. Świetny post! Muszę wypróbować mąkę kokosową. :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, cieszę się, że ten wpis Ci się spodobał. Mąka kokosowa to rzeczywiście świetny wybór w kwestii fit produktów i zdrowego odżywiania. :)

      Usuń
  11. świetny artykuł, i jak dla mnie nowość sok z granatu ;p mąkę kokosową to wciągam jak odkurzacz :d

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że jesteś i dziękuję za Twój komentarz. Każdy jest dla mnie na wagę złota.
Jest bardzo prawdopodobne, że do Ciebie zajrzę.

Spodobał Ci się blog ---> zaobserwuj!

Proszę, nie zostawiaj adresów do swoich wpisów i artykułów.
Pozdrawiam ciepło!
Ness

TOP