lipca 23, 2014

Tarta z melonem na egipski sposób ;)

Tarta z melonem w roli głównej ostatnio zostaje moim hitem, przebojem na lato. Przepis został już powtórzony w piekarniku kilkukrotnie. Kto usłyszy, ten domaga się upieczenia. Dlatego dziś opowiem Wam o przepisie, tak aby każdy mógł go zrobić sam. Jest bardzo łatwy i przyjemny.
Pomysł na tartę pochodzi z Egiptu, gdzie wśród lunchowych słodkości raczono nas takimi wypiekami. Z tego, co wyczuło moje podniebienie to egipcjanie musie upiec kruchy spód, a pozostałe składniki smakowały jak budyń, melon i jabłko. Przepis jest jak najbardziej mój autorski i zagości lada dzień w przepiśniku. Co to przepiśnik pisałam tutaj: post o przepiśniku.

Jak widać najbardziej egzotycznym składnikiem tegoż wypieku jest melon. Używam takiego, który łatwo poznacie - jest idealnie okrągły. Jest to melon zielony, ale odmian takiego melona jest dużo, więc aby zapamiętać szukamy okrągłego melona. należy go przekroić na pół, a później z połówki wykrajać paseczki wyglądające jak kwadra księżyca, a bardziej obrazowo jak bumerang. Z początku jeśli nie będziecie zagłębiali się w nasiona, same wam odejdą, potem gdy zostanie ćwiartka - trzeba je już odkroić. Następnie zgrabnym ruchem wytrawnego kucharza odcinamy pociągłym ruchem z każdego kawałka skórkę i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Kruche ciasto jest podstawą tejże tarty. Weźcie przepis na Wasze ulubione. Ja lubię grube i piaskowe, więc wzięłam przepis z mojego ulubionego ciasta z morelami i podrasowałam je swoimi sposobami ;) by było piaskowe i leciutkie. Na wierzch układamy przestudzony budyń, więc kuchnię musicie przed upieczeniem uzbroić w pół litra mleka.

Zgodnie z załączonymi obrazkami tak układamy na naszym budyniu gęsto melona, tak by pokrył całą powierzchnię, a na wierzch twarde i słodkie jabłko. Powiem Wam, że jabłko z melonem gra smakowo świetnie, uzupełniają się słodyczą i kwaśnością.



Jak każde ciasto należy je zjeść. Można zaprosić rodzinkę i wszystkich, którzy są w okolicy ;) Aby jednak to zrobić należy pamiętać o składnikach:
   3 szklanki mąki krupczatki
   kostka + łyżka masła
   szklanka cukru
   2 żółtka
   szczypta soli
   1 łyżka mąki ziemniaczanej do zamiany z pszenną (dla podrasowania ciasta, by było, piaskowe i delikatne)
   1 melon (zostanie Wam jeszcze ok. 1/4 na podjadanie)
   1 jabłko

Smacznego! ;)


4 komentarze:

  1. Widzę, że melon zagościł u Ciebie na dłużej ;) Tarta wygląda genialnie! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie:)w dodatku przepadam za melonem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis , zapraszamy również na naszego bloga http://www.forfitshape.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że jesteś i dziękuję za Twój komentarz. Każdy jest dla mnie na wagę złota.
Jest bardzo prawdopodobne, że do Ciebie zajrzę.

Spodobał Ci się blog ---> zaobserwuj!

Proszę, nie zostawiaj adresów do swoich wpisów i artykułów.
Pozdrawiam ciepło!
Ness

TOP