maja 03, 2013

Sezamowo ;]

Kilka słów o ziarnach szczęścia, czyli... sezamie! W Afryce uznawany jest za symbol powodzenia.
Skąd pochodzi?
Sezam indyjski, mimo tego, że nazywa sugeruje jego pochodzenie z Indii, uprawiany jest także w Chinach, Meksyku, Gwatemali, Sudanie oraz krajach Ameryki Środkowej. W czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom zyskało ono miano „przyprawy bogów”.

Co zdrowego w sobie ma?
Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Podobno wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm, dzięki czemu ważne dla nas witaminy nie zostaną uwolnione z organizmu tak jak witaminy w tabletkach, ale zatrzymane w ciele i przyswojone. Przede wszystkim jednak sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3, które pozytywnie wplywają na wątrobę, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i, jak się ponadto dowiedziałam, wspomaga przemianę materii, mobilizując organizm do lepszego trawienia. Żeby pożytecznych właściwości sezamu nie było nam mało dodam, że jest on uznawany jest za jeden z naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapobiega starzeniu się skóry, a także wielu chorobom. Dla fanów błonnika mam dobrą wiadomość! Sezam ma go w sobie dużo :)

Z czym jeść sezam?
Polecam sezam do panierki do kotletów czy nuggets'ów. Stosunek jest prosty - 2 łyżki bułki tartej do 1 łyżki sezamu. Naprawdę, smak jest cudowny i polecam gorąco! Oczywiście sezam znajdziemy też w popularnych sezamkach, słyszałam także o istnieniu masła sezamowego, możecie też zastosować olej sezamowy. Ale najpyszniejszym i najciekawszym sposobem na schrupanie ziaren sezamu są...

...Sezamowe ciasteczka szczęścia!
Wiadomość, że symbolem szczęścia w Afryce jest sezam przeczytałam na pewnym blogu kulinarnym "kuchnia nad Atlantykiem" Tutaj link do bloga Kuchnia Nad Atlantykiem. Już od bardzo dawna mój piekarnik wypieka przepyszne ciasteczka sezamowe. Oto pamiątka z moich wypieków. Oczywiście jak zwykle moja wersja ciastek musi być w ciemniejszych "afrykańskich" barwach :D

A tutaj znajdziecie przepis i zdjęcie autorki Przepis na Ciasteczka Szczęścia na blogu Kuchnia Nad Atlantykiem Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. osobiście sezam najchętniej dodaje do owsianki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, teraz narobiłaś mi smaka, a już jestem po kolacji! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sezam, a tu okazuje się, że same dobrodziejstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubie, wiec skorzystam z przepisu na ciasteczka dzieki za cynk! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki ^^ ogromnie mnie pokrzepiacie tak wspaniałymi komentarzami :>

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że jesteś i dziękuję za Twój komentarz. Każdy jest dla mnie na wagę złota.
Jest bardzo prawdopodobne, że do Ciebie zajrzę.

Spodobał Ci się blog ---> zaobserwuj!

Proszę, nie zostawiaj adresów do swoich wpisów i artykułów.
Pozdrawiam ciepło!
Ness

TOP